Shu Pu-erh zwany też fermentowanym lub gotowanym to ciemna herbata, która przeszła proces silnej fermentacji.
Zgodnie z metodą opracowaną w Yunnanie w latach 70. XX wieku liście herbaty opryskiwane są wodą, a następnie zakrywane plandekami, pod którymi leżakują i ciemnieją przez kilka tygodni.
Początkowo ciemne herbaty pu-erh miały naśladować proces fermentacji opracowany w Hong Kongu, ale przy użyciu szybszych i bardziej przewidywalnych technik przemysłowych.
Herbaty te przeszły długą ewolucję. Od początku tego tysiąclecia shu cha stały się osobną rodziną herbaty o własnym, wyraźnym charakterze.
Fermentowane herbaty pu-erh mają okrągły smak, w zasadzie pozbawiony cierpkości czy gorzkości. Możemy w nich wyczuć ciepłe, drzewne aromaty, przypominające świeże lub suszone owoce, z akcentami grzybów, mchów i porostów, a także ziemistości.
Drodzy przyjaciele, aktualnie wysyłamy zamówienia do Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Niemiec, Rumunii, Słowenii, Węgier, Belgii, Danii, Holandii, Norwegii, Luksemburga, Litwy, Łotwy, Estonii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Słowacji, Szwecji, Finlandii, Grecji, Malty, Irlandii, Polski, Portugalii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych (USA) oraz Kanady. Jeśli Twojego kraju nie ma na tej liście, przed złożeniem zamówienia skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej. Dziękujemy za cierpliwość i zrozumienie. Dbajcie o siebie i życzymy Wam dobrej herbaty! Odrzuć