Sheng Pu-erh

Zielony pu-erh zwany też surowym lub sheng cha to rodzina herbat niefermentowanych lub przechodzących lekką fermentację naturalną, mających nie więcej niż 10 lat.

To jeden z najstarszych sposobów wytwarzania herbaty, praktykowany od setek lat na terenie Złotego Trójkąta (Yunnan, Birma, Laos, Tajlandia, Wietnam). Choć metoda ta ma tak długą tradycję, dopiero od 15 lat korzysta się z niej poza owym regionem. Pu-erh jest naturalnie bliższy herbatom zielonym niż czarnym, chociaż z przyczyn historycznych często klasyfikuje się go właśnie do tej drugiej grupy. Zielony pu-erh smakuje najlepiej, gdy jest młody, do roku od wyprodukowania lub po kilku latach dojrzewania – to wówczas najbardziej wyczuwalna jest ich jakość i świeżość. Z biegiem czasu obecne w nich aromaty zielonych roślin i przypraw stopniowo ustąpią miejsca innym nutom, powstałym w wyniku procesu oksydacji i fermentacji.

Wyświetlanie 1–12 z 30 wyników