Zielony pu-erh zwany też surowym lub sheng cha to rodzina herbat niefermentowanych lub przechodzących lekką fermentację naturalną, mających nie więcej niż 10 lat.
To jeden z najstarszych sposobów wytwarzania herbaty, praktykowany od setek lat na terenie Złotego Trójkąta (Yunnan, Birma, Laos, Tajlandia, Wietnam). Choć metoda ta ma tak długą tradycję, dopiero od 15 lat korzysta się z niej poza owym regionem.
Pu-erh jest naturalnie bliższy herbatom zielonym niż czarnym, chociaż z przyczyn historycznych często klasyfikuje się go właśnie do tej drugiej grupy.
Zielony pu-erh smakuje najlepiej, gdy jest młody, do roku od wyprodukowania lub po kilku latach dojrzewania – to wówczas najbardziej wyczuwalna jest ich jakość i świeżość.
Z biegiem czasu obecne w nich aromaty zielonych roślin i przypraw stopniowo ustąpią miejsca innym nutom, powstałym w wyniku procesu oksydacji i fermentacji.
Drodzy przyjaciele, aktualnie wysyłamy zamówienia do Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Niemiec, Rumunii, Słowenii, Węgier, Belgii, Danii, Holandii, Norwegii, Luksemburga, Litwy, Łotwy, Estonii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Słowacji, Szwecji, Finlandii, Grecji, Malty, Irlandii, Polski, Portugalii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych (USA) oraz Kanady. Jeśli Twojego kraju nie ma na tej liście, przed złożeniem zamówienia skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej. Dziękujemy za cierpliwość i zrozumienie. Dbajcie o siebie i życzymy Wam dobrej herbaty! Odrzuć