Pu-erh starzony znany też jako pu-erh dojrzewający to rodzaj herbaty, która powstaje w wyniku tradycyjnych metod przechowywania.
W XX wieku w Hong Kongu opracowano specjalne techniki przetwarzania tej herbaty. Proces ten odbywa się w specjalnie przystosowanych pomieszczeniach, często ze słabą wentylacją, w wilgotnym, tropikalnym klimacie wyspy.
Mieszkańcy Hong Kongu odkryli, że sposób przechowywania herbaty oraz poziom wilgotności w jej otoczeniu wpływają na jej charakter. Herbata początkowo zielona, gorzka i cierpka - może po kilku latach magazynowania w takich warunkach stać się ciemna, łagodniejsza i dojrzalsza.
Niestety długotrwałe przechowywanie w wilgotnych pomieszczeniach nie zawsze wychodzi herbacie na dobre. Czasem liście przejmują typowy dla piwnic zapach stęchlizny lub zwyczajnie pleśnieją. Potrzebne było wielu lat prób i błędów, by udoskonalić metody przechowywania i postarzania herbaty w wilgotnym otoczeniu.
Efektem jest herbata najwyższej jakości, pozbawiona jakichkolwiek nieprzyjemnych nut. W wyniku tego procesu powstają o herbaty o bogatym i czystym smaku. Odpowiednia wilgotność powietrza pomaga osiągnąć taki efekt, nie pozostawiając przy tym posmaku pleśni.
Te ręcznie i powoli wytwarzane herbaty są jak spacer po lesie. Mogą przywodzić na myśl suche drewno, ale i takie skropione rosą, zapach ziemi i kamieni po deszczu, mchy i porosty, a nawet leśne grzyby.
Drodzy przyjaciele, aktualnie wysyłamy zamówienia do Austrii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Niemiec, Rumunii, Słowenii, Węgier, Belgii, Danii, Holandii, Norwegii, Luksemburga, Litwy, Łotwy, Estonii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Słowacji, Szwecji, Finlandii, Grecji, Malty, Irlandii, Polski, Portugalii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych (USA) oraz Kanady. Jeśli Twojego kraju nie ma na tej liście, przed złożeniem zamówienia skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej. Dziękujemy za cierpliwość i zrozumienie. Dbajcie o siebie i życzymy Wam dobrej herbaty! Odrzuć